mandag den 23. januar 2023

Elementsygen

 

 

Fakta: 

Forfatter: Julie Midtgaard Forlag: Tellerup Årstal: 2020 Udgave: 2
Sprog: Dansk   Sidetal: 415
Genre: Fantasy, YA Fantasy Aldersgruppe: 13+ Eksemplar: Købt

Resumé: 

Da vi første gang mødte Gry, landede hun i Luscuro, og måtte igennem en elementprøve, for at kunne forsætte hendes uddannelse i Notio. Gry bestod lige akkurat elementprøven, og blev så klar til hendes 2. skoleår.

Nu er vi taget tilbage til Luscuro, og på Grys andet år, skal hun ud i lærer som en del af hendes uddannelse. 10 måneder af skoleåret, vil hun befinde sig et andet sted end skolen Notio, og væk fra vennerne Nøks og Norell. 

Mens en ukendt sygdom raser, og gør at mange sikstere bliver angrebet af sit eget element, tager Gry afsted til hendes lærersted. Et sted som er meget uventet, da ingen har været i lærer der i rigtig mange år. Gry får nye venner, nye fjender, og må kæmpe både med sig selv og sine omgivelser i seriens bog nr 2. 

Anmeldelse:

Der er ikke så meget at sige -  Julie Midtgaard har gjort det igen. Hun skriver så deltajeret, fangende og flyende. Trods de mangle detaljer er der alligevel plads til egen fantasi kan skinne igennem, og man kan danne sine egne billeder af Gry og hendes omgivelser. 

Man kommer helt tæt på Gry, og hendes prøvelser, og fra tid til anden sidder man næsten helt ude på stolekanten, mens man læser med i hvad der nu sker. 

Gry fandt i løbet af bog nr. 1 ud af hvilket element hun tilhører, men denne bog - som er nr. 2 i serien - opdager hun nyt om sig selv, hun ikke troede var muligt. Hun bliver også testet på må og få - og der er ingen tvivl om at Dronning Sora endnu ikke har opgivet sin jagt på Gry.
Man følger Gry, helt ned til venskaberne, og bogen igennem, føler man som en elev til undervisningerne, på en hesteryg når aspiranterne skal ud på deres lærertid og ikke mindst en støttepæl til Gry mens hun alene er i lærer i havet dyb - Hakufelina.

Bogen er ubeskrivelig god. Sjældent har jeg læst en bog, der får mig til at overveje, at glemme at stå af på den rigtige station. 

Jeg bliver helt fanget af Grys historie, og glæder mig altid til den næste side - og så lige den næste side - og nu den næste bog. 

Historien er så flyende og så spænende, der er masser af underholdning, af det hele, og ikke mindst de fastholdende twists der kommer.  

 

Jeg giver de varmeste og største anbefalinger til Elementsygen - det er den perfekte efterfølger til Elementprøven. 

Din fantasi og forstillingsevne vil elske dig for at læse dem. 


🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6


søndag den 8. januar 2023

Drengen de kaldte jul

 

 

 



Fakta: 

Forfatter: Matt Haig Illustreret af: Chris Mould Forlag: Forlaget Albert
Årstal: 2021 Udgave: 1 Sprog: Dansk   Sidetal: 210
Genre: Fantasy, Jul Aldersgruppe: 7+ Eksemplar: Købt 

Resumé: 

Har du nogensinde tænk over hvordan julemanden egentlig fandt på at give julegaver til alle børn – ja hvordan julemanden overhovedet blev til julemand

Tror du på at der findes trolde, nisser og alfer – og magi. Tror du på det umulige. Ja så er Drengen de kaldte jul, en bog helt sikkert noget for dig.

Historien handler om Nikolas, der bor i Finland sammen med sin far Joel, musen Miika og hans roedukke. Hans far må på en umulig mission, sendt ud af Kongen om at finde beviser på magi, og håb. Og efter Joel ikke kommer tilbage til den aftalte tid, begiver Nikolas selv ud på færden mod det høje nord med håbet om at finde sin far.

Anmeldelse:

Magi, humor, sorg og glæde er alle en del af historien omkring drengen de kaldte jul.  Man sidder helt med på den yderste række, mens følger Nikolas og hans færd mod nissernes landsby i det høje nord. Både i medgang og i modgang, er man med på rejsen, og man føler de samme følelser som Nikolas må igennem.

Matt Haig har en fortryllende måde at skrive på, en måde hvor man bliver fanget og man kommer godt omkring hele følelsesspektrummet, dog på den gode måde – hvis man da kan sige det sådan. Selvom der er de mere triste øjeblikke i løbet af historien, kommer man ud på den anden side med en følelse af lykke, varme og håb.

Matt Haig er en fremragende forfatter, der formår at få humoren med ind i historierne så man bliver ekstra fanget. Det er en god evne at have, og jeg ser frem til at få fornøjelsen af at læse flere af hans bøger.

🌟🌟🌟🌟/6