fredag den 18. november 2022

Blodbad på Bornholm

 

 


Fakta: 

Forfatter: Søren og Morten Ellemose Illustreret af: Sanne Wolff Forlag: Forfatterskabet.dk
Årstal: 2022 Udgave: 1 Sprog: Dansk   Sidetal: 177
Genre: Fantasy Aldersgruppe: 14+ Eksemplar: Anmeldereksemplar 

Resumé: 

Forestil dig at du er turist på Bornholm. Ikke at du egentlig gider at tage derhen, men du bliver tvunget fordi du lige har lavet lidt ballade derhjemme. Så familien sender dig til din faster på Bornholm alt i mens de tager ned i varmen sydpå. 

Forstil dig så at allerede inden du ankommer, er der begyndt at ske forskellige ting på øen, som du jo af gode grunde ikke ved noget om... før båden kommer til havn og skal til at lægge til. 

Alt det og meget mere sker der på Bornholm, i det helt store blodbad, hvor kun et få-tal slipper fra øen i live - eller gør de?


Anmeldelse:

Lige på og hårdt - sådan starter Blodbad på Bornholm - eller i hvert fald næsten. Der er ikke langt fra bogens start til de første zombier optræder mellem linjerne. Man får en god introduktion til de forskellige hovedpersoner, som derudover også kort bliver præsteret inden man går i gang med første kapitel. 

Søren og Morten Ellemose skriver på en behagelig og fængende måde. Man bliver bidt af historien, og tager gerne en side eller 2 mere, selvom man egentlig ikke har tiden til det. Den er ikke svær at læse, og kapitlerne er korte. Illustrationerne i bogen lavet af Sanne Wolff er rigtig gode, og tilsvarende til hvad man læser, hvilket lige givet et ekstra stød til fantasien så man ikke er i tvivl hvad billederne i hovedet allerede er i gang med at vise.

Jeg kan helt klart anbefale Blodbad på Bornholm, og selv venter jeg i spænding på den næste bog i serien der hedder "Ligpest på Langeland"


🌟🌟🌟🌟🌟/6


fredag den 4. november 2022

Den tabte Julemagi

 


Fakta: 

Forfatter: Maria Ida Becher Illustreret af: Charlotte T. Frobenius Forlag: Wadskjaer Forlag
Årstal: 2022 Udgave: 1 Sprog: Dansk   Sidetal: 152
Genre: Fantasy, børn Aldersgruppe: 5+ Eksemplar: Anmeldereksemplar - E-bog

Resumé: 

Kan du nøjes med at åbne en låge i chokoladejulekalderen? Hvis du kan sige ja til dette, så er der gode chancer for at du kan holde dig til at læse et kapitel om dagen i historien om den tabte julemagi. 

Historien om Freddy og hans veninde Ninni der hele december igennem må ud på forskellige opgaver for at skaffe ingredienserne til den magiske lakrids-te, hvis opskrift stod i en flaskepost fundet af Freddy.

Ikke alle deres missioner er ufarlige, og de kommer både ud for en ond kat, som kaldes Lorten, en ugle der vil spise dem, stuearrest og ikke mindst et brækket ben der næsten forpuler hele deres plan. 

Kan de skaffe alle ingredienserne, lave teen og få den tabte julemagi tilbage, og derved hjælpe Gammelfar der mistede magien for 30 år siden?
Det finder man ud af i løbet af december, mens man dag for dag læser en lille bid mere af historien om Freddy, Ninni, Gammelfar og hele Nisserup.


Anmeldelse:

Jeg er all-in når det kommer til julefortællinger. Historie der varmer, spreder en hygge, mens den måske kan have en smule (børnevenlig) uhygge når der sker ting og sager - og ikke mindst når man ikke helt ved om det hele ender godt den 24 december. 

"Den tabte julemagi" af Maria Ida Becher er helt igennem en fantastisk skrevet historie. Der er masser af humor, glæde, varme og ikke mindst en smule udfordringer for de unge nisser, der er ude på deres fælles mission, alt i mens familielivet og skolen skal passes december igennem. 

Maria Ida Becher skriver flyende, underholdende og super fastholdende. Havde jeg læst denne bog i december, som den jo egentlig skal - er det helt sikkert at jeg vil have svært ved at nøjes med et kapital om dagen. 

Charlotte T. Frobenius har lavet de smukke og relevante illustrationer der er hele vejen igennem bogen, og giver muligheden for at se nogle af nissernes udfordringer lidt an gennem det grafiske. 

Jeg er vild med at der igennem historien er illustrationerne og ikke mindst at der i starten af bogen er et kort, så man kan se hvordan Nisserup og hele deres nærområde er bygget op. 

Jeg vil give de varmeste anbefalinger til en hver der elsker jul - gammel som ung - sæt jer godt til rette, og læse denne skønne julebog.
Jeg kan også sagtens forstille mig flere familier i forskellige aldre, samle sig i sofaen med julekalenderlyset brænde på bordet mens dagens kapitel bliver læst. 

Rigtig god fornøjelse - og glædelig jul :)


🌟🌟🌟🌟🌟/6

onsdag den 2. november 2022

Ildstenenes Hemmelighed

 


Fakta: 

Forfatter: Tabita Aundal  Forlag: Forfatterskabet.dk Årstal: 2020 Udgave: 1
Sprog: Dansk   Sidetal: 427
Genre: Fantasy,  Aldersgruppe: 13+ Eksemplar: Lånt udgave

Resumé: 

Jorden og menneskerne er i virkeligheden indhyllet af tykke tåger. Den virkelige verden, er der kun et fåtal af jordens indbyggere der faktisk kender til. Hele universets hovedstad er Castra, og de har en masse agenter og royale krigere der beskytter jorden fra de onde på planteten Tansa.

I bogen følger man 4 gymnasieelever fra Hellerup, der alle bliver udvalgt som agenter for den virkelige verden, bliver trænet af Barkela der er royal. Undervejs bliver de alle testet på forskellige måder.

Anmeldelse:

Det er en fantastisk bog, med en god rød tråd hele vejen igennem. Man kommer ind på alle de 4 teenagere i bogen på hver sin måde, og man ser også historierne og oplevelserne fra forskellige synsvinkler.
Tabital Aundal formår at skifte mellem de forskellige hovedpersoner, uden at det bliver for uoverskueligt og indviklet.

Jeg kan rigtig godt lide at der er en bogliste bagerst i bogen. Det giver en mulighed for lige at tjekke op på hvad for eks. Kotoika er eller hvad Tansa nu er for noget. 

Man får på nogle punkter virkelig lyst at rejse ud i universet, for at se om der ikke er mere at se - velvidende at man skal være en udvalgt agent for at kunne se Castra, Barkela og alle de royale krigere. 

Jeg håber virkerlig at der i fremtiden er planer for endnu flere missioner for de 4 unge mennesker, så man får mulighed for at komme ud i verdenen og til den diamantklædte Castra endnu engang.

 Tænk hvis det hele var ægte....


🌟🌟🌟🌟🌟/6

søndag den 30. oktober 2022

Elementprøven

 


Fakta: 

Forfatter: Julie Midtgaard Forlag: Tellerup Årstal: 2019 Udgave: 1
Sprog: Dansk   Sidetal: 383
Genre: Fantasy, Aldersgruppe: 11+ Eksemplar: Vundet

Resumé: 

 Forestil dig at du er heks i 1600-tallets Danmark. Forstil dig så at du bliver opdaget - og så skal brændes på bålet. Det var hvad der skete for Gry og hendes søster Akela. Men da flammerne stod omkring dem, brændte de ikke. I stedet åbnede der sig en sprække til et helt nyt land. 

På magisk vis, er Akela landet i det nye land Luscuro 3 år før Gry, men Gry finder hurtigt nye venner på hendes egen alder nemlig Nøks og Norell. Sammen skal de lærer et helt skoleårs pensum, på under den halve tid. Fag de aldrig nogensinde har haft før. Alt dette for at blive klar til Elementprøven, der angiver om de må forsætte som elever på skolen Notio.


Anmeldelse:

Bogen er ubeskrivelig god. Sjældent har jeg læst en bog, der får mig til at overveje, at glemme at stå af på den rigtige station. 

Julie Midtgaard skriver flydende og detaljeret, men der er stadig rig plads til at ens egen fantasi og forestillingsevne får fuld spil mens man læser.
Man følger Gry og de prøvelser hun må igennem for at finde ud af hvilket element hun tilhører, og ikke mindst hendes prøvelser for at gennemføre Elementprøven. Man ender følelsen af at være en klassekammerat, der er med til undervisningen, og ikke mindst til selve prøven, hvor man så gerne ønsker man selv kan blive testet i hvilket element man tilhører.

Historien er så flyende og så spænende, der er masser af underholdning, af det hele, og ikke mindst de fastholdende twists der kommer.  

Jeg glæder mig i hvert fald til at læse de næste bøger i serien om Gry - og vil give mine varmeste anbefalinger til kommende læsere, om at kaste sig ud i Elementprøven af Julie Midtgaard. 

Din fantasi og forstillingsevne vil elske dig for at læse dem. 


🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6

søndag den 23. oktober 2022

Indhenter

 


Fakta: 

Forfatter: Morten Buschmann Forlag: Mellemgaard Årstal: 2013 Udgave: 1
Sprog: Dansk   Sidetal: 490
Genre: Krimi Aldersgruppe: 15+ Eksemplar: Bibliotekslånt

Resumé: 


 Hvis du vil læse om hvordan det  foregik inde bag de lukkede døre hos blandt andet Politiet og ved Politikerne under muhammedkrisen, så skal du læse Indhenter.

Bogen handler om en snigskytte der under muhammedkrisen vælger at sagen omkring junkier i Danmark i egen hånd, og stille og roligt begynde at udrydde det problem. Så har danskerne i det mindste dem at bekymre sig om. 

Mens kærlighedslivet er begyndt at kører på skinner, begynder alle at forsøge at finde snigskytten. Selv hans nye kæreste, Annesofie, der er politianklager, er med til at jagte snigskytten.


Anmeldelse:

Jeg indrømmer det gerne - jeg har ikke rigtig læst en krimi før, men jeg valgte at kaste mig over denne udfordring alligevel, for at se om genren er noget for mig i det lange løb.

Morten Buschmann skriver flydende og detaljeret, og man får en masse informationer med på ingen tid. Der er en rød tråd hele vejen igennem bogen, og man sidder efterfølgende med en følelse om at have fået lært en hel masse, om hvordan den danske stats politi og politikker arbejder, når befolkningen ikke lige ser det.

 Jeg er super fan af at Morten Buschmann har brugt virkelige hændelser til at skrive hans bog omkring. Man skal dog lige huske, at der også er en del fiktion i bogen også. Men det at der var taget udgangspunkt i de virkelige hændelser, var med til at få mig til at læse bogen. 

Jeg bliver nok aldrig den store krimilæser, men er man til krimi, vil jeg anbefale at tage fat i Indhenter, og læse den. Den er helt klart et godt valg. 


🌟🌟🌟🌟/6

søndag den 16. oktober 2022

Dronningen af Tearling

 


Fakta: 

Forfatter: Erika Johansen Forlag: People's Press Årstal: 2016 Udgave: 2
Sprog: Dansk  Originalsprog: Engelsk Sidetal: 456
Genre: Fantasy, Aldersgruppe: 15+ Eksemplar: Købt

Resumé: 


 Kunne du forstille dig at bo i eksil, dybt inde i en skov i dine første 19 år, kun for at blive hentet fordi ens mor er død, og man bliver den næste dronning? Det skete for Kelsea.
Hentet af dronnings livgarde - hendes nye livgarde, for at blive bagt hjem til Tearling. 

Men det er ikke uden farer at hun må ud på den lange rejse, og ikke mindst at hun bliver dronning.
Hendes vigtigste arv fra hendes mor, er en krystal - en Tearling-safir, og med denne går hun hendes kampe i møde, både de gode men også dem der måske kan koste hende livet, eller hele Tearling-regionen. 

Er magien i hendes safir stærk nok - og træffer hun de rigtige valg? Og hvad med hendes livgarde, er de til nogen hjælp overhovedet.

Anmeldelse:

Da jeg først fik øje på Dronning af Tearling, var jeg en anelse usikker på om bogen var noget for mig. Men da jeg først kom i gang skal jeg lige love for at jeg blev tryllebundet. Der er en god rød tråd igennem hele bogen, og Erika Johansen skriver fortryllende. 

Man følger primært Kelsea og hendes mange oplevelser, mens man sammen med hende tager beslutninger, hvilke man håber er de rigtige. Beslutninger som ikke altid er de nemmeste, og man kan nogle gange nå at tænke at det måske ikke lige er det rigtige valg denne gang. Kelsea står dog fast på hendes handlinger. 

Man får også et indblik i en anden vigtig person, nemlig "Den røde Dronning" og hendes tanker, beslutninger og handlinger er en del anderledes end Kelseas, eller er de...

 Den eneste ulempe for mig, er at nogle af kapitlerne er lange. Det kan være lidt svært at nå at læse et helt kapitel af gangen, på en 30min togtur, når der gerne er lange kapitler ind imellem, men så må man jo bryde læsningen kortvarigt, til turen går hjem igen.

Jeg kan helt klart anbefale at læse hele trilogien omkring Kelsea og Tearling. Din fantasi vil elske dig for det. 

🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6

søndag den 9. oktober 2022

Fanny FairyChild og det magiske spejl

 

 

Fakta: 

Forfatter: Lykke Lindbo Forlag: Forlaget Lindbo Årstal: 2018 Udgave: 1
Sprog: Dansk   Sidetal: 228
Genre: Fantasy, Nordisk Mythologi Aldersgruppe: 10+ Eksemplar: Købt

Resumé: 

Fortællingen om den 10årige Fanny, der bor sammen med sin far, stedmor, 2 ældre stedbrødre, og en lille halvsøster, på familiegården Faylinn. Fannys mor forsvandt da Fanny kun var 4 år gammel, men har efterladt en kiste med flere mystiske ting på loftet. I kisten var blandt andet et underligt spejl, en dagbog med ting der ikke giver mening for Fanny, og nogle meget små dukkekjoler.

Fanny savner hendes mor, og pakker derfor alle hendes ting i en lille taske, og smutter ud i den nærliggende skov for at få lidt fred fra hendes stedmor. I skoven finder hun en legesyg guldsmed der tager hende dybere og dybere ind, indtil hun kommer til engen Carling og til Alfhild der bor der.

Kort efter finder Fanny ud af at er en parallel verden, og at hun er den eneste der, kan redde den anden verden. Hun må derfor bruge det mærkelige spejl, sejle ud på en sø, og rejse til Alfheim. Her opdager hun at hun er blevet en lille bitte fe, og sammen med en flok af hendes nye fe-venner skal de finde frem til Frej og advarer ham om Udgårdslokes onde planer.
Gruppen kommer ud fra rigtig mange ting under sin tur, og Fanny lærer ikke kun noget nyt om sig selv, men også om sin mor.  

 

Anmeldelse:

Lykke Lindbo skriver på en fantastisk behagelig måde. Man finder hurtig roen i hele kroppen, når man sætter sig til at læse om Fanny og hendes eventyr i Alfheim.

Bogen er velskrevet, og kan læses af unge mennesker helt ned til 10års alderen, men det hindrer ikke en voksen kvinde af falde for historien. Selv har jeg altid været betaget af den nordiske mytologi, og historien om Fanny skaber kun endnu mere interesse for mig.

Allerede i starten af bogen bliver man introduceret til personer, der stammer fra den nordiske mytologi, og derfra går det hurtigt. Man kommer langt omkring, og foruden at få den gode historie om Fanny, så lærer man også en del om den nordiske mytologi, og ikke nødvendigvis alt sammen noget man i forvejen kender.

Det er især dejligt med at ordforklaring bag i bogen, som hjælper med at holde styr på de mange personer, ting og væsner man møder igennem bogen, og det gør det nemmere, hvis man lige er lidt i tvivl om hvad syvmilestøvler eller en nisse er for noget.

Der er ligeledes et kort i starten af bogen, så man kan se hvilke områder Fanny rejser rundt i.

Fanny Fairychild og det magiske spejl er første bog i trilogien om Fanny og hendes oplevelser.

Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger herfra, og vil anbefale skaffe bogen, og læse den, måske putte godt og lunt under et tæppe imens.

Rigtig god fornøjelse

Citat fra Lykke Lindbo:” Always be yourself, unless you can be a fairy – then be a fairy”

🌟🌟🌟🌟🌟/6

 

 

onsdag den 5. oktober 2022

Datter af Dybet

 

Fakta: 

Forfatter: Rick Riordan Forlag: Carlsen Årstal: 2022 Udgave: 1 Sprog: Dansk  Originalsprog: Engelsk Sidetal: 419
Genre: Fantasy Aldersgruppe: 10+ Eksemplar: Købt

Resumé: 

20 15årige førsteårselever, op til flere twists, en kæmpe elskovssyg blæksprutte og en ubåd der faktisk viser sig at være et levende væsen med følelser, er blot noget af det man oplever i fortællingen om Ana, eleverne og kampen mod fjenden. Hvem ender med at have Nautilus, hvem vinder kampen, og hvem er det egentligt deres fjende er? Det kan man alt sammen læse om i Datter af Dybet.

 

Anmeldelse:

Rick Riordan formår virkelig at fange en læser. Datter af Dybet er ingen undtagelse, og er en bog der kan læses af alle aldre. Bogen har korte sætninger, og korte kapitler, hvilket gør at den er letlæseligt. Dog kommer der også en smule andet sprog, blandt andet Italiensk og Latinsk, men der kommer en forklaring på hvad der bliver sagt, så man mister ikke noget af handlingen skønt det andet sprog. 

Selv blev jeg fanget af historien om Ana Dakkar og hendes venners jagt på sikkerhed, og ikke mindst Nautilus, der er en ubåd bygget af den måske ikke helt så fiktive Kaptajn Nemo.  
Man oplever i sin læsning, en god rød tråd igennem bogen. Historien bliver primært fortalt fra Anas synsvinkel, men foruden at lære hende at kende, kommer man også ind på hvem og hvordan hendes venner er. Hele bogen igennem bliver der virkelig taget højde for de evner de unge førsteårselever har, hvad enten det er gennem opvækst eller skolegang.

Foruden at fortælle om Anas historie og elevernes kamp for overlevelse, bringer det også nogle af Jules Vernes (forfatter af:En verdensomsejling under havet og Den hemmelighedsfulde Ø) historier til live igen, i en måske mere læsevenlig udgave.

Selv håber jeg virkelig på at Rick Riordan finder ideer til at skrive mere om Ana og hendes eventyr, og jeg vil stå forresten i køen om at skaffe den næste bog i historien - hvis der kommer en.

🌟🌟🌟🌟🌟/6