fredag den 4. august 2023

Navari - De som ved


 


 

Fakta: 

Forfatter: Desmer Kaunitz Forlag: Forfatterskabet.dk Årstal: 2021 Udgave: 1
Sprog: Dansk   Sidetal: 621
Genre: Fantasy, YA Fantasy Aldersgruppe: 13+ Eksemplar: Anmeldereksemplar

Resumé: 

En flok mindre børn leget udenfor, hvor de møder den nye pige Lariel. Der er noget speciel over hende, og til at starte med ved de ikke helt hvad de skal mene.
De bliver dog hurtigt venner med hende, og det skal vise sig at udfordre deres liv på alle mulige måder, hvilket de ikke havde forudset. 

I skolen møder de samtidig Findel, der ligesom Lariel er lidt speciel. Børneflokken begynder hurtigt at finde ud af at Lariel og Findel ikke helt er normale børn, men noget helt andet. Også at de begiver sig både i Oklana - som er det land de alle lever i - men også i skyggelandet. 

Navari - betyder nemlig de som ved - og her menes der omkring skyggelandet. Alle de "almindelige" mennesker - som børneflokken også er en del af, bliver kaldt Enari - de som ikke ved. 

Børnene for dog overtalt Findel og Lariel, til at træne dem både i sprog og kampe, og de går fra at være Enari - til at være Navari. 

Inden de får set sig om, er alle børnene blevet en del af den farlige og dødelige krig mellem lys og mørke. En krig der ender med at teste dem alle, på trods af deres unge alder.
Men kan de alle mon stå testen når de står over for den, og hvordan går det i kampen når de står over for den rigtige fjende?

Anmeldelse:

Navari - De som ved, er en god tung moppedreng. Man spotter hurtigt tykkelsen, og 621 er da også noget af en bog. Især taget betragtning af at denne bog er til unge læsere. 

Desmer Kaunitz skriver rigtig godt, og jeg kan rigtig godt lide historien omkring børnene der går fra at være "Enari - de som ikke ved" til at være en del af skyggelandet, og blive "Navari - de som ved".

Jeg kan dog samtidig frygte at bogen bliver fravalgt på grund af tykkelsen, hvilket er ærgerligt, da læserne går glip af en rigtig god historie. Jeg ville måske have valgt at opdele bogen i 2 bøger, for at gøre det nemmere og mere overskueligt. Ikke mindst for dem der måske ikke helt er så rutineret i læsningen endnu. 

Skrivestilen i bogen kan også virke meget tung. Der er rigtig meget Navari sprog, der gør at man skal holde tungen lige i munden hele bogen igennem. Sproget opfattes som gammelt sprog, men det gør bare at man som læser kommer til at bladre frem og tilbage fra tid til anden. En god ting er nemlig at Desmer Kaunitz har tilføjet en ordforklaringsliste bagerst i bogen. Denne er undværlig når man læser sig igennem historien. 

Som nævnt syntes jeg historien er rigtig god, at børnene går fra at være almindelige børn, til at kæmpe for lyset i kampen om lyset og mørket. Jeg ville dog hellere have set bogen delt i 2, som gør den mere overskueligt. 

Men er du frisk på en god lang udfordring, så hold dig ikke tilbage. Har du energien til at holde styr på Navari-sproget, så er historien bestemt en god en.


🌟🌟🌟/6





Ingen kommentarer:

Send en kommentar